Een stevig windje, felle regenbuien en koudere temperaturen. We kunnen er niet meer onderuit, de herfst is daar. Tijdens donkere dagen steken we graag de stoof aan. Wees voorbereid en laat je schoorsteen kuisen. Zo kan je schoorsteenbrand en CO-vergiftiging voorkomen. Lees alle brandveilige tips en wat je moet doen bij stormschade.
Storm op komst
Stormweer en felle rukwinden kunnen veel schade aanrichten. Wordt er noodweer aangekondigd? Berg dan alle losse en loshangende voorwerpen op of bind ze goed vast. Blijf samen met je huisdieren veilig binnen en ga enkel naar buiten indien het echt moet.
- Levensbedreigende situatie? Bel hulplijn 112.
- Dreigt de veiligheid op de openbare weg in het gedrang te komen door stormschade? Maak een melding via ons e-loket of bel 1722.
- Heb je persoonlijke schade door de storm? Bel een professional voor de herstellingen.
Huisnummer zichtbaar?
Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is. Ook vanop straat en in de nacht. Zo verspillen de hulpdiensten in nood geen tijd aan het zoeken van je huis. In nood telt elke seconde.
Verwarm veilig
Je huis verwarmen met een open haard of kachel, houdt risico’s in. Bereid je daarom goed voor:
- Hou brandbare materialen uit de buurt van de kachel.
- Plaats een vonkenscherm bij de open haard.
- Zorg voor frisse lucht met het raam op een kier.
- Plaats een rookmelder in dezelfde ruimte
- Volg onze tips om veilig te stoken.
Voorkom schouwbrand
Wie verwarmt met een houtkachel of haard laat best minstens één keer per jaar de schoorsteen door een erkend technicus vegen. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben met schoorsteenbrand en/of CO-vergiftiging als gevolg. Hoor je een loeiend geluid? Doof dan met zand of zout, sluit de luchttoevoer en bel 112.
Hoe voorkom je schoorsteenbrand?
CO-vergiftiging
Let op voor dit dodelijke gas dat je niet kan ruiken, proeven, zien of voelen. Heb je verbrandingstoestellen in huis die werken op gas, hout, pellets, mazout of petroleum? Zorg dan voor goed geventileerde ruimtes. Onderhoud de afvoerkanalen. En wees alert voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en flauwvallen.
Hoe herken en voorkom je CO-vergiftiging?
CO-melder
Wens je een CO-melder te plaatsen? Hou dan rekening met bepaalde factoren.