Kan ik parttime brandweer worden?
Om vrijwilliger (parttime brandweer) te worden moet je voldoen aan enkele vereisten, waaronder de woonplaatsverplichting. Kijk op onze kaart of jij in aanmerking komt om vrijwilliger te worden bij jou in de buurt.
Zo word je parttime brandweer!
We loodsen je door alle stappen om brandweervrijwilliger te worden.

Het start met passie voor de brandweer en hulpverlening. Je gaat een stevig engagement aan, dus je motivatie moet goed zitten.

Je wil starten maar weet niet hoe? Kom naar een van onze infosessies. We vertellen je wat je moet doen en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Tijd om te trainen voor je federaal geschiktheidsattest (FGA). Je hebt al een basisconditie, maar de fysieke proeven van het FGA zijn niet te onderschatten. Heb je twee linkerhanden? Dan oefen je best op je technische vaardigheden.

Ben je er helemaal klaar voor, maar wil je jouw hoogtevrees en conditie nog eens testen? Of heb je graag wat tips over de handvaardigheidstest? Kom naar een van onze ‘Start to FGA’-sessies.

Schrijf je zeker in voor het federaal geschiktheidsattest. Ga daarvoor naar ikwordbrandweer.be. In de brandweerschool haal je dankzij je harde werk en voorbereiding zeker je FGA!

Je kan nu solliciteren bij ons. Staan er geen vacatures op onze website? Stuur dan gerust een spontane sollicitatie en we houden je op de hoogte. Als je slaagt voor de selectieprocedure word je onze nieuwe collega.

Om mee te kunnen op interventie word je eerst opgeleid. We sturen je naar de brandweerschool voor praktijkoefeningen en theorie. Ook intern start je met een opleiding en stage binnen de post.

Welkom in het team! We zetten je na het afronden van de cursus in voor interventies. Je bent nu een volwaardige brandweerm/v.
Wat betekent het om parttime brandweer te zijn?
Vrijwilliger zijn is een serieus interessante uitdaging. Het vraagt veel van onze vrijwilligers. Zowel fysiek als mentaal. Maar de voldoening die je eruit haalt is met niets te vergelijken. Brandweer staat voor hulpverlening, daadkracht, expertise en – niet te vergeten – vriendschap.
Ik kan niet zomaar vertrekken op mijn werk als er een oproep komt. Is dat een probleem?
We werken met een pagingsysteem. Die kan je bedienen vanop je pager, je smartphone of je computer. Daarmee zet je jezelf (on)beschikbaar. Ben je niet in de nabijheid van je kazerne? Zet jezelf dan gewoon op onbeschikbaar. Dan kan je niet opgeroepen worden. We verwachten uiteraard wel dat je jezelf beschikbaar maakt als je dat bent.
Ik werk ’s nachts/in shiften. Kan ik dan ook ingezet worden als vrijwilliger?
Tuurlijk. Met het beschikbaarheidssysteem kunnen wij je inzetten wanneer jij ook effectief kan werken. Wij kunnen je dag én nacht gebruiken.
Kunnen we ook gespecialiseerde cursussen volgen na onze basisopleiding?
Sterker zelfs, je moet nog extra opleiding volgen. Je bent een expert in je functie, en moet je in een constant veranderende maatschappij ook blijven bijscholen. Daarnaast zijn er tal van specialisaties zoals klimmen, duiken, gevaarlijke stoffen, gaspakdragers en nog veel meer. Je kan ook aansluiten bij het Fire Stress Team, dat mensen emotioneel begeleid na zware interventies.
Hoe vaak oefenen jullie in de kazerne?
Er wordt elke week geoefend. Dan zie je jouw teamgenoten, doe je enkele oefeningen, en blijf je nog wat napraten in de kazerne. Met een watertje uiteraard, want je kan elk moment opgeroepen worden. Op vakantie? Een oudercontact? Andere verplichtingen? Je kan het gerust laten weten als je een avond niet kan komen.
Klopt het dat je betaald wordt als vrijwilliger?
Je krijgt een vergoeding voor zowel je opleiding als voor de interventies waar je aan deelneemt. Die wordt belastingvrij gesteld tot meer dan € 6000 per jaar.
Heb ik een federaal geschiktheidsattest nodig om vrijwillig ambulancier te worden?
Je hebt geen FGA nodig om ambulancier te worden. Solliciteren voor de functie ambulancier kan als je:
- 18 bent;
- een rijbewijs hebt;
- Belg of EU-burger bent;
- een attest van goed gedrag en zeden hebt;
- de burgerlijke en politieke rechten geniet.
Na je sollicitatie doe je mee aan een aanwervingsprocedure. Nadat je slaagt start je de opleiding.
Ik werk voor de politie, maar zou graag ook vrijwilliger worden bij de brandweer. Kan dat?
Helaas. Deze twee functies zijn niet cumuleerbaar. Als je bij een veiligheidsdienst wil werken moet je kiezen welke je voorkeur heeft.
Infosessie en start to FGA
Nog vragen? Kom naar één van onze infosessies of een start to FGA. Wij helpen je verder.
Ik Start to FGA Ik schrijf me in voor de infosessie
Volg onze sociale media om te zien waar we staan, en wanneer we infosessies en ‘Start to FGA’-sessies organiseren.
Solliciteren
Je hebt je FGA behaald en je wil solliciteren? Je kan wachten tot er vacatures zijn, maar je kan ook spontaan solliciteren bij onze personeelsdienst.