In het kader van de Europese harmonisatie werden en worden op Europees niveau steeds meer technische specificaties uitgewerkt die van toepassing zijn op een groot aantal bouwproducten en bouwsystemen. Deze aanpak streeft naar een prestatiegerichte formulering van de reglementaire eisen in alle EU-lidstaten en naar een beoordeling van de overeenstemming met deze eisen op basis van geharmoniseerde testmethoden.
De lidstaten blijven bevoegd voor het bepalen van het vereiste prestatieniveau. Ze moeten dit echter doen op basis van een Europese classificatie die gebaseerd is op Europese testmethoden.
- brandweerstand
-
De brandweerstand van bouwelementen (bv. wand, deur, …) wordt tegenwoordig aangegeven met de Europese REI-classificatie.
Drie elementen spelen hierbij een rol nl. de stabiliteit bij brand (R ), de vlamdichtheid (E ) en de thermische isolatie (I)
Deze waarden worden, op basis van testresultaten uitgedrukt in minuten.
Afhankelijk van het soort bouwelement en zijn functie (vb. enkel dragend, scheidend en dragend, ….) wordt het element uitgedrukt als E, EI, REI of R, deuren of poorten als EI1
In het verleden werd de brandweerstand aangegeven met de Belgische classificatie RF en werden de waarden op basis van de testresultaten uitgedrukt in uren bv. RF 1/2h. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen enkel dragend, dragend en scheidend…
- Reactie bij brand van materialen
-
Ook de Belgische classificatie voor brandreactie van materialen werd op die manier vervangen door een Europese classificatie.
De oude Belgische reglementering was gebaseerd op de Belgische norm (NBN S 21-203) die slechts één uitdrukking voor ontvlambaarheid en verspreidingssnelheid hanteerde: de materialen waren hier ingedeeld in 5 klassen: A0, A1,A2, A3 of A4 (A0 = niet-brandbaar materiaal).
Voor de nieuwe Europese classificatie werden, op basis van drie brandscenario’s (of drie niveaus van thermische aanval) en vijf proefmethoden, in totaal 7 hoofdklassen onderscheiden en dit volgens NBN EN 13501-1:
- De klassen A1 en A2 voor de onbrandbare producten.
- De klassen B, C, D & E voor de brandbare producten.
- De klasse F.
- Producten die niet getest zijn worden ook zo aangeduid.
Naast deze zeven hoofdklassen zijn enkele bijkomende klasseringen gedefinieerd om volgende aspecten aan te duiden:
- De rookontwikkeling (s-klasse) van vloerbedekkingen (s1 en s2) en andere bouwproducten (s1, s2 en s3). Hierbij kan voor s1 beperkte rookontwikkeling en voor s3 onbeperkte rookontwikkeling optreden.
- De vorming van brandende druppels en deeltjes (d-klasse) voor alle bouwproducten (d0, d1 en d2), behalve vloerbedekkingen. Hierbij worden voor d0 geen druppels gevormd. Voor d2 kan onbeperkte druppelvorming optreden.