Waasland – 3 mei 2023 – Sinds 17 april rijden er nieuwe paramedische interventieteams (PIT)’s rond in het Waasland. In de brandweerkazerne in Beveren, aan de spoeddienst van Vitaz in Sint-Niklaas en in de Waaslandhaven staan nu ambulances met een PIT-team aan boord. De ambulance van Sint-Gillis-Waas rijdt vanaf nu van maandag tot vrijdag vanuit Stekene in de dagsituatie. s’ Nachts en in het weekend gaat die terug naar Sint-Gillis-Waas. Sinds 2 mei is er ook een PIT in de haven, beheerd door private partner Siwha. Een grote stap vooruit in de Wase dringende geneeskundige hulp.
Sneller de juiste zorg
De twee PIT-ambulances van Vitaz en Hulpverleningszone Waasland reden al 158 ritten sinds 17 april. De PIT in Sint-Niklaas overdag, en die in Beveren 24/7. De PIT van Siwha, gestationeerd in de haven, startte net op.
Vorig jaar kondigden Hulpverleningszone Waasland, Vitaz, Siwha en Interwaas al aan dat de dringende geneeskundige hulp anders georganiseerd zou worden, om de dringende geneeskundige hulp in het Waasland naar een hoger niveau te tillen. Dat alles in overleg met FOD Volksgezondheid. En dat maken ze nu ook waar.
“Met deze ambulances, met verpleegkundige aan boord, kunnen we het Waasland op heel het grondgebied gespecialiseerde dringende geneeskundige hulp aanbieden.” voorzitter Hulpverleningszone Waasland, burgemeester Marc Van de Vijver
De drie PIT’s die erbij komen naast de reeds bestaande PIT in Lokeren en de MUG in Sint-Niklaas, zijn een grote stap naar gerichtere dringende hulp. De verhuis van de ambulance naar Stekene in de dagsituatie zorgt ervoor dat we ook in die streek sneller ter plaatse zijn.
Op basis van de medische problematiek wordt bepaald wat de meest gepaste juiste dringende geneeskundige hulp is: een MUG, een PIT of een ambulance.
“De MUG wordt daardoor beter ingezet voor de zeer dringende gevallen. De PIT vangt de dringende oproepen op die iets minder ernstig zijn maar wel verpleegkundige expertise nodig hebben. Op die manier helpen we de burgers sneller en correcter.” – Voorzitter Interwaas, burgemeester Jurgen Bauwens
Een verhaal van samenwerking
De drie uitvoerende partners – de hulpverleningszone, het ziekenhuis en Siwha – zoeken al langer naar het juiste verhaal om de Wase burger nog beter te kunnen helpen. Vorig jaar vonden ze elkaar daarin.
“Door samen te werken konden we de juiste afspraken maken rond de positionering. Alleen zo kan het Waasland zo maximaal mogelijk afgedekt worden op vlak van dringende geneeskundige zorg. Zo hebben wij bijvoorbeeld een groot rijbereik in o.a. de haven.” Lode De Maesschalck, directeur CEPA
Dankzij het advies en de steun van de FOD Volksgezondheid kon dat ook waargemaakt worden. In Interwaas vonden ze een waardevolle financiële partner.
Elke organisatie investeert op zijn eigen manier in dit verhaal. Want de dringende geneeskundige veiligheid in het Waasland is die extra investering waard.
“Het mooie in dit verhaal is dat we voordeel kunnen halen uit elkaars expertise. Hulpverleningszone Waasland is al jaren expert op gebied van ambulancezorg en heeft daarvoor de juiste mensen en middelen. Wij als ziekenhuis hebben onze ervaring met onze PIT en MUG en brengen ook onze verpleegkundigen mee.” – Philip Nieberding, medisch directeur Vitaz
Siwha baat de PIT in de Waaslandhaven uit vanaf 2 mei. Zij worden ook aangestuurd door noodcentrale 112. Vitaz en Hulpverleningszone Waasland staan samen in voor het beheer van de PIT in de kazerne in Beveren en de PIT in het ziekenhuis in Sint-Niklaas. Zij gaan in dit project dus heel nauw samenwerken.
“Afgelopen jaar hebben we nauw samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook in de toekomst zullen wij als experten met en naast elkaar blijven samenwerken. We geloven er heel sterk in dat we als partners meer kunnen betekenen voor de dringende hulpverlening en voor de Wase burger. Als hulpverleners is het vaak niet moeilijk om elkaar te vinden. De gedrevenheid en passie om te helpen zit in ons DNA. Dat zien we heel sterk terugkomen in het personeel, dat ongelooflijk gemotiveerd is om aan de slag te gaan.” – Zonecommandant Hulpverleningszone Waasland, Thierry Van Goethem
Wat wil dit concreet voor jou zeggen?
In essentie krijg je gerichtere dringende zorgverlening. Er komt een kwaliteitslaag boven op de dringende geneeskundige zorg. En in sommige delen van het Waasland komt die ook sneller.
Het noodnummer blijft hetzelfde. Noodcentrale 112 maakt zelf de inschatting van jouw situatie door de juiste vragen te stellen. Afhankelijk van de ernst van jouw situatie en de beschikbaarheid van middelen, stuurt de noodcentrale 112 de juiste hulpverleners en middelen ter plaatse.