Afgelopen dagen kwam de verontreiniging door PFOS aan bod in de media. Niet alleen de industriĆ«le site in Zwijndrecht kwam daarbij aan bod, maar ook de brandweer. Een deel van het blusschuim waarover brandweer – ook wij – beschikt, bevat immers ook PFAS (PFOS/PFOA). Schuimen met PFOA mogen nog tot 2025 gebruikt worden wanneer het echt nodig is. Voor bijvoorbeeld zware industriĆ«le branden kan het wel zijn dat we dit nog steeds moeten inzetten, tot we een fluorvrij alternatief hebben dat hetzelfde kan doen.
Enkel wanneer het meer dan nodig is
Wij hanteren als zone al eventjes strengere maatregelen rond het gebruik van blusschuim voor oefeningen en interventies. We gebruiken het fluorhoudend schuim wel als het niet anders kan. Bijvoorbeeld voor het blussen van branden waar een groot oppervlak vloeistof in brand staat. Dat is vaak bij industriebranden of bij voertuigbranden met lekkende tanks. Om de veiligheid van de omgeving te garanderen zijn we soms genoodzaakt om dit blusschuim in te zetten.
Wij bouwen het gebruik van milieu- en gezondheidsbezwarend schuim verder af, zijn al jaren spaarzaam met het gebruik van dit blusschuim en beogen om binnenkort over te schakelen op fluorvrij schuim.
Zit in alle soorten schuim van de brandweer PFAS-componenten?
Nee, zeker niet. Wij werken met verschillende types schuim.
- Voor het reinigen van een wegdek gebruiken we in de regel al een milieuvriendelijk schuim.
- Momenteel wordt er niet geoefend met schuim! Er is een intern verbod.
- Voor het blussen van vaste stoffen gebruiken we een blusschuim dat niet fluorhoudend is.
- Voor het blussen van vloeistofbranden (industrie en voertuigen met lekkende tank) gebruiken we fluorhoudend schuim. In dat geval worden milieu autoriteiten hiervan per direct in kennis gesteld.
Voor die laatste categorie van branden bestaan intussen fluorvrije schuimen. Jammer genoeg zijn deze schuimen nog niet even goed als de fluorhoudende. De laatste fluorvrije blusschuimen die op de markt zijn gekomen, komen steeds meer in de buurt. Daarom zijn we samen met andere zones bezig met de aankoop ervan.
Is de omgeving rond de kazernes dan nog veilig?
Momenteel is het niet duidelijk welke impact het gebruik van blusschuim heeft op onze gezondheid en of er lokale milieuverontreiniging op en rond brandweerterreinen zijn. De gesprekken om dit te onderzoeken en te bepalen zijn intussen Vlaams opgestart. Samen met onze gemeenten vinden we het zeer belangrijk dat we zicht krijgen op de effecten van het gebruik van het blusschuim. We willen zowel jullie als onze eigen medewerkers de juiste informatie meegeven. We houden jullie sowieso op de hoogte. De veiligheid van onze burger en onze eigen medewerker blijft onze topprioriteit.