Niet enkel vuurwerk is een grote veroorzaker van brandwonden aan het einde van het jaar. De (voor)bereidingen van jouw feestmaal zijn ook niet zonder risico.
Wij geven je enkele tips om veilig jouw feestmaal te bereiden in een brandveilige keuken.
- Zet de friteuse op een stabiele plaats en zorg dat kinderen er niet aan kunnen.
- Als de friteuse vuur vat, dek ze dan af met het metalen deksel, een vochtig doek of een branddeken.
- Maak minstens één keer per drie maanden de filter van de dampkap schoon of vervang hem.
- Flambeer nooit gerechten onder een actieve dampkap.
- Schakel bij een vlam in de pan onmiddellijk de gas of elektriciteit van het toestel en de dampkap uit.
- Blus een brandende pan niet met water maar met een deksel of een branddeken.
- Laat kinderen niet in de keuken als je kookt.
- Blijf in de keuken terwijl je kookt.
- Leg brandbare spullen zoals houten lepels, keukenpapier en handdoeken altijd op voldoende afstand van je kookvuur.
- Draai de stelen van je pan altijd naar de binnenkant van het fornuis. Zo kan de pan niet vallen als je er tegen loopt.
Gourmet of fondue aan tafel?
- Zet het toestel op een niet brandbaar onderblad met opstaande randen.
- Zorg dat de toestellen stabiel staan en hou een passend deksel bij de hand.
- Is de brandstof op? Wees dan voorzichtig met het opvullen van gel- of spiritusbranders. Laat ze eerst afkoelen en vul ze niet in nabijheid van gasten.
- Let op het gevaar van losse kledingstukken bij open vuur