Elk jaar gaan we op zoek naar vrijwillige brandweercollega’s. En elk jaar vinden we gemotiveerde enthousiastelingen die de uitdaging aangaan. En dat is een goede zaak, want Hulpverleningszone Waasland zou Hulpverleningszone Waasland niet zijn zonder haar veilige, respectvolle, deskundige en behulpzame vrijwilligers. Satyam, Joël en Johnny zijn vrijwilliger binnen onze zone. Zij vertellen jullie wat het betekent om vrijwilliger te zijn binnen Hulpverleningszone Waasland.
Ook dit jaar zoeken we 32 vrijwillige brandweerm/v/x voor onze posten in Beveren, Kieldrecht, Kruibeke, Temse, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Stekene. Klik hier voor meer info en om te solliciteren.
Brandweervrouw of -man worden is een kinderdroom van velen. Maar niet iedereen begint er ook effectief aan. Jullie wel. Waarom zijn jullie vrijwilliger geworden?
Johnny: “Zoals je zegt, het was een kinderdroom. Brandweer sprak me eigenlijk al aan van toen ik jong was. Ik droomde ervan om brandweerman te worden. Dat heeft me nooit losgelaten.”
Satyam: “Steeds wanneer er in mijn omgeving een ongeval gebeurde of ik mensen in nood waren, detecteerde ik een sterk gevoel om een helpende hand te bieden. Op welke manier dan ook. Dat ging van de noodcentrale opbellen over het slachtoffer kalmeren tot personen aanspreken op gevaarlijke situaties. Als milieudeskundige werkte ik vaak samen met de brandweer. Zo kreeg ik meer zicht op het uitgebreid en fascinerend takenpakket binnen de brandweer. Ik werd me ervan bewust werd dat er mensen met verschillende achtergronden bij de brandweer werken. Dus ik dacht dat mijn chemische achtergrond maar ook mijn achtergrond als yogateacher nuttig konden zijn.”
“Daarom waagde ik mijn kans, slaagde ik voor het FGA (federaal geschiktheidsattest, n.v.d.r.) en werd ik aangenomen als brandweervrouw.”
Joël: “Na de schoolbanken op een technische school ben ik beginnen dromen over mijn ideale job. Ik had altijd bewondering voor de brandweer en ambulance. Het idee om een verschil te kunnen maken voor andere mensen en te kunnen helpen in noodsituaties sprak me enorm aan. Werken in een hecht team van toegewijde mensen in ongewone situaties. Toen ik thuis met dit idee afkwam, waren er twijfels of dit iets voor mij was. Pas nadat ik mijn brevetten had behaald als brandweerman-ambulancier en de functie aan het uitoefenen was, kwam dit naar boven. Ondertussen is mijn mama men grootste fan geworden en wil ik laten zien dat, als je iets wilt bereiken dat je er ook gewoon voor moet gaan.”
‘Brandweer’ is geen studierichting op school. Dat maakt ook dat brandweercollega’s heel gevarieerde achtergronden en ervaringen hebben. Welke kennis breng jij in het team?
Satyam: “Na mijn opleiding graduaat chemie werkte ik enkele jaren in de petrochemie. Daarna heb 11 jaar met plezier als milieudeskundige gewerkt. En bij brandweer beschermen we niet alleen de mens, maar ook milieu en dier. Nu werk ik als yogateacher, lifecoach en als medewerker in een winkel. Die jobs leren je om mensen goed aan te voelen, op een goede manier te helpen en hen in hun kracht te laten staan. Dat helpt enorm als je mensen moet bijstaan tijdens de job.”
Johnny: “Als instructeur breng ik de kennis die ik in 16 jaar brandweer heb opgedaan over op andere collega’s. Ik vind het niet alleen belangrijk om te praten over technische zaken. Voor mij is het overdragen van waarden zoals respect, veiligheid, professionaliteit en behulpzaamheid even belangrijk. Daarnaast ben ik ook gespecialiseerd als gaspakdrager en word ik frequent ingezet als chauffeur en pompbedienaar (en we noemen hem ook wel eens het Jerommeke van de brandweer, n.v.d.r.).”
Joël: “Ik werk als industriële brandweerman. Wij waken in team over de veiligheid van de collega’s. Onze taken variëren. Dat gaat van ondersteunende taken zoals metingen uitvoeren, stellen van valbeveiliging, controle en reinigen van PBM’s, preventie rondgangen, opleiding geven over het werken met ademlucht of kleine blusmiddelen. Deze taken zijn een deel van onze functie maar kunnen altijd onderbroken worden door een technische of medische interventie. De interventies die wij op het bedrijf ontvangen, kunnen zeer specifiek zijn: metaalbranden, specifieke gevaarlijke chemicaliën en gassen enz… Een handige skillset om mee te nemen naar de vrijwillige brandweer natuurlijk!”
Wat is zo geweldig aan vrijwilliger zijn?
Joël: “Goh, voor mij persoonlijk heeft dit verschillende redenen. De grote variatie aan opdrachten die we ontvangen, technisch of medisch. Elke opdracht heeft een eigen karakter en kenmerk waar je veel voldoening uit haalt, het werken in teamverband, de wereld staat niet stil en evolueert continue waardoor bijscholing en opfrissing cruciaal is. Dit vind ik zeer fijn! Het geeft een zekere uitdaging en moedigt ook aan om verder te groeien! Niet alleen in de functies binnen het brandweerwereldje maar ook het sociale aspect als persoon. Het is een tweede familie waarin je terecht komt en je krijgt de kans om jezelf te ontplooien en de vriendschappen hier zijn uniek! Vrijwilliger zijn bij de brandweer is de beste job ter wereld.”
Satyam: “De job is boeiend, uitdagend en soms ook confronterend. Je voelt dat je leeft. Je maakt een verschil door mensen in nood te helpen. De adrenaline geeft je echt wel een soort extra motivatie. Als je dan samen met je team iets tot een goed einde kan brengen geeft dat ongelooflijk veel voldoening.”
“En de samenwerking met zeer diverse maar uiterst gedreven mensen die elk hun eigen expertise en achtergrond hebben. Maar natuurlijk ook de verbondenheid met hen. Het zorgt voor een unieke band. Ook na de interventie hebben wij ongelooflijk veel aan elkaar. Onze passie bindt ons. Ook buiten het werk zijn wij een hechte groep. Mijn partner is zelf ook een vrijwillig brandweerman.”
Johnny: “Het teamwerk kan je met niets anders vergelijken. Er is zoveel diversiteit in ons team. En dat is ook nodig, want je weet nooit wat je te wachten staat. Dat je dan mensen met verschillende talenten aan boord hebt is alleen maar een plus. Het is tof dat de job zoveel afwisseling biedt.”
Klopt het beeld dat je vroeger had over brandweer en het beeld dat je hebt nu je zelf brandweer bent?
Joël: “Neen, mijn beeld van de brandweer is veranderd sinds ik actief ben als brandweerman-ambulancier. Iedereen heeft een beeld van de brandweer, gebaseerd op films en tv-programma’s. Wat wij allemaal stoere mannen en vrouwen zijn zonder schrik om een risico te nemen. Altijd druk in de weer om mensen en dier te redden, grote branden blussen, verkeersongevallen, noem maar op! Het werkelijke werk van de brandweer omvat echter verschillende taken. We hebben die branden ook, maar we hebben even veel taken die niet altijd even spannend zijn. Logistiek, onderhoud… Het brandt dan ook niet elke dag zoveel als op tv. En het zijn wel stoere mannen en vrouwen, maar ze hebben ook een klein hartje!”
Satyam: “Ik heb altijd mensen gekend bij de brandweer, dus ik had een vrij realistisch beeld van de job. Ook als milieuambtenaar ga je wel eens ter plaatse en leer je de job van dichtbij kennen. Zelf de opleiding doen en effectief in de job terecht komen: dat is iets anders. Dat gevoel dat je krijgt om boven jezelf te stijgen in stressvolle situaties, daar kan niks je op voorbereiden. Knop omdraaien, volledige focus, terugvallen op je kennis en je team en vertrouwen op je leidinggevende.”
Johnny: “Ik zat er vroeger ook al in (lacht luidop, n.v.d.r.). De brandweer is heel veel veranderd over de jaren heen. Stevige opleidingen, de digitalisering, de investeringen, het samenwerken over gemeentegrenzen heen… Sommige veranderingen zijn uiteraard makkelijker dan anderen. Maar het team en het werk blijven hetzelfde. Ik hoop het alleszins nog te doen tot mijn 65!”
De beste job ter wereld, maar wel eentje waar een serieus engagement aan gekoppeld zit. Zou je het aan mensen aanraden?
Johnny: “Zeer zeker wel. Het heeft een serieuze impact op je leven. Je leert veel mensen kennen, je leert veel nieuwe vaardigheden maar het vergt ook veel tijd en energie. Opleidingen, weekenddiensten, korpsoefeningen, ploegoefeningen.. En als je een specialisatie doet (zoals duiker, gaspakdrager, klimteam…) dan betekent dat extra oefenen. En niet te vergeten: de onverwachte oproepen. Je zit net aan tafel, staat in de douche, ligt in bed… En dan gaat die pieper af en moet je thuis alles achterlaten en zo snel mogelijk naar de kazerne.”
“Uiteindelijk is dat het wel waard want je kan het gevoel dat je krijgt als je mensen helpt met niks anders vergelijken. Ik doe het ongelooflijk graag. Maar weet dat je partner maar beter achter je staat.”
Joël: “Ja! Werken bij de brandweer kan een lonende carrière zijn voor mensen die graag andere mensen willen helpen, werken in team verband, uitdagingen en een bijdrage willen leveren naar een doelstelling. Het kan echter ook een veeleisende en soms risicovolle job zijn, met fysieke en emotionele uitdagingen. Als iemand geïnteresseerd is in een functie bij de brandweer, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Want het traject is niet niks. Praten met actieve brandweerlieden of informatie zoeken lijkt me dan ook een goed idee om een helder beeld te vormen. Maar het is een blijft een droomjob!”
Satyam: “Niet twijfelen als je de roeping heb om mensen in nood te helpen! Besef dat je aan een avontuur begint dat je leven zal veranderen. Een soms ietwat confronterend avontuur, maar wel eentje dat je ongelooflijk veel voldoening zal geven. Dus ja. Zeker en vast.”