4 juli 2018 – We hebben de afgelopen maand al heel wat buitenbranden geblust ten gevolge van de droogte. De kleinste aanleiding kan zorgen voor grote branden die zich snel verspreiden.
Momenteel is in Oost-Vlaanderen brandfase geel (=gevaar) van kracht. Dit impliceert dat er sowieso geen open vuur is toegestaan noch dat er gerookt wordt in de natuurgebieden. Op alle kampeerterreinen binnen deze gebieden geldt een verbod van open vuur, kampeerkachels, enz.
Natuurgebieden Hulpverleningszone Waasland
- Lisdodde, Kallo;
- Groot Rietveld en Rietveld Kallo;
- Putten Weiden en Putten West in Kieldrecht;
- Drijdijck, Verrebroek;
- Haasop, Beveren;
- Polders van Kruibeke;
- Fort Steendorp, Temse;
- Stropersbos, Stekene;
- Roomkouter, Temse.
Buiten deze natuurgebieden let je ook best op met wat je doet.
Enkele tips
Wees je extreem bewust van het gevaar van open vuur op dit moment
We raden iedereen en vooral ook jeugdkampen aan om geen open vuren aan te maken. Dit gaat over kampvuren, vuurtjes in korven maar ook het plaatsen van fakkels. Enkele gensters op droog gras of hooi kunnen enorme ellende veroorzaken.
Ga bewust om met sigarettenpeuken
Gooi je sigarettenpeuk niet achteloos weg. Voor je het weet bereikt die droog gras en veroorzaakt het een brand. Gooi ze ook niet uit de wagen. Bermbranden langs de baan komen heel vaak voor.
Ruim op als je buiten picknickt
Ga je wandelen, picknicken, in het park spelen, …? Afval neem je sowieso altijd mee. Wees daar nu nog alerter voor. Laat geen sterk reflecterende objecten of glazen objecten slingeren.
Een barbecue mag, maar doe het veilig
Barbecueën is nooit volledig zonder gevaar. Daarvoor geven we je graag meer tips op onze preventiepagina. Met deze droogte willen we toch enkele spelregels voor het barbecuen benadrukken:
- Maak je gras nat voor je jouw barbecue plaatst! Zorg voor een emmer water in de nabijheid van je barbecue.
- Eens je barbecue brandt blijft hij op zijn plaats staan!
- Na het barbecueën zorg je ervoor dat alles goed gedoofd is. Als het nodig is gebruik je zand of water.
Compostbakken beginnen spontaan te smeulen
Door de droogte kan je composthoop spontaan beginnen broeien, smeulen. Het enige wat je daaraan kan doen is het frequenter omkeren van de inhoud van de compostbak.
Wat je zeker niet mag doen is het natspuiten van je compostbak.
Draag zorg voor jezelf
Alert zijn voor de omgeving is één ding, maar vergeet zeker jezelf en je medemens niet. In deze hitte is het belangrijk dat mensen, vooral ouderen, voldoende drinken zodat ze niet gedehydrateerd raken.