Vorig jaar deze tijd lanceerde Hulpverleningszone Waasland het scholenproject VUUR. Meer dan 1000 kinderen kwamen intussen langs bij de brandweer om te ontdekken hoe ze brandveilig kunnen samenleven. Dit wil zeggen dat 40% van alle leerlingen van het vierde leerjaar binnen het grondgebied van de zone vorig schooljaar deelnam aan het project, en het ziet ernaar uit dat het aantal zal aangroeien in het nieuwe schooljaar.
Iets meer dan 40% van alle leerlingen van het vierde leerjaar in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster nam deel aan het project VUUR. Het project van Hulpverleningszone Waasland, met als doel kinderen en hun ouders te sensibiliseren over de gevaren van brand, heeft een vliegende start genomen. Het project dat vorig jaar van start ging, werd enthousiast onthaald door de leerkrachten en de leerlingen. Voor dit schooljaar zijn er al 725 kinderen ingeschreven. Het aantal van vorig jaar belooft overschreden te worden.
Charlotte Van Cleemput, preventionist en coördinator van het project, is alvast blij met de resultaten: “We krijgen zeer positieve reacties van de kinderen en de leerkrachten. Er zijn zelfs ouders die ons aanspreken om te zeggen dat ze dankzij hun kinderen ook meer beginnen nadenken over brandveilig samenleven. Sommige kinderen verplichtten hun ouders zelfs om rookmelders te kopen nadat ze deelnamen aan het project. Dat is nu net wat we uiteindelijk hoopten te bereiken.”
VUUR in heel Vlaanderen
Het scholenproject VUUR kon op zoveel positieve bijklank rekenen dat ook andere hulpverleningszones geïnteresseerd zijn om VUUR in hun zone te gebruiken. Iets wat Hulpverleningszone Waasland met veel plezier doet. Het doel van de hervorming is om efficiënter samen te werken en de burger overal dezelfde dienstverlening aan te bieden. Waarom dan niet samenwerken over zones heen? De zeven burgemeesters gingen alvast akkoord met de uitbreiding van het project. Zij kunnen het initiatief alleen maar toejuichen. De brandweerdiensten van het Waasland zetten dan ook sterk in op brandveilig leven.
Wil je zelf brandveilig leven?
Bezoek onze webpagina rond brandveilig samenleven. Je kan via het webloket ook een huisbezoek aanvragen. Eén van onze brandpreventieadviseurs komt dan gratis langs om je tips te geven over brandveilig samenleven.
Ook voor de scholen van de zeven gemeenten is het nog niet te laat om in te schrijven. Scholen kunnen hun vierde leerjaar inschrijven voor het scholenproject via het webloket op de website, waar je ook meer informatie vind over het project.