Zelf woningbrand voorkomen met tips van de brandweer
Uit ons brandonderzoek blijkt dat veel woningbranden te voorkomen zijn. Alleen al door kleine gedragingen in je dagdagelijks leven aan te passen. Het uitschakelen van je kookvuur als je met iets anders bezig bent, elke keer de stofjes uit je droogkast halen en je gsm of fietsbatterij opladen op een veilige manier. Het zijn allemaal manieren om onveilige situaties te voorkomen. En daar willen wij jullie bij helpen. Deze zomer staan we overal in het Waasland met onze interactieve stand die je leert om onveilige situaties te voorkomen, of om zo veilig mogelijk uit een onveilige situatie te komen. Een escape game in open lucht, voor jong en oud.
Voorkomen is beter dan genezen
Maar liefst 37% van de branden ontstaat in de keuken. En 20% in de garage en/of washok. Veel van die branden zijn wel degelijk te voorkomen. En dat is exact waar onze organisatie mee wil helpen. Het voorkomen van brand en slachtoffers van brand.
“Onze brandweermannen en ambulanciers zijn goed opgeleid om in te grijpen als zich onveilige situaties voordoen. Maar we vinden het minstens even belangrijk dat die dingen niet gebeuren. Dat onze burgers nooit in die situatie komen te zitten. Want een brand laat altijd sporen na. Mentaal, materieel en in het slechtste geval ook fysiek. Daarom zetten we extra in op ‘brandveilig leven’.” – voorzitter Hulpverleningszone Waasland, Marc Van de Vijver.
Een escape game die je brandveilig leert leven
De spelletjes lijken sterk op die in een escape game waarin je op zoek moet naar verborgen hints, codes moet kraken, je kennis over brandveilig leven getest wordt en je een weg doorheen het spel moet zoeken. En met een klein beetje hulp van mama of papa kunnen ook de kleinsten plezier beleven aan het zoeken naar de juiste vluchtweg uit het brand(on)veilig huis: aan de juiste knoppen draaien om het kookvuur veilig te houden, met een stabiele hand een vluchtweg afleggen en zoeken naar de juiste antwoorden.
Door de brandveilige boodschappen spelenderwijs over te brengen, hopen we dat die ook langer blijven hangen in de hoofden.
“Er zijn ongelooflijk veel tips om je omgeving brandveilig te maken. Mensen die er niet dagelijks mee bezig zijn weten intussen dat ze een rookmelder moeten hangen, bij brand zo snel mogelijk naar buiten moeten en geen barbecue in hun living moeten aansteken. Maar iedereen kan door kleine aanpassingen zijn eigen huis een pak brandveiliger maken. Door het onze burgers te laten beleven, hopen we dat er een paar extra levensreddende boodschappen blijven hangen. Door het te doen pik je vaak meer op dan wanneer je het gewoon in een folder leest. En dat doen we in de vorm van onze escape stand.” – zonecommandant Thierry Van Goethem
Daarom gaan we met onze interactieve brandveilige stand naar markten, evenementen en verenigingen. Het is zeker niet nieuw, want vroeger kon je ons ook in het straatbeeld vinden. Maar nu doen we dat met een nieuw concept. Ook via onze online media krijg je heel wat nuttige tips mee.
Niet alleen brand voorkomen, maar ook veilig buiten raken
Bij brand heb je maar drie minuten om buiten te raken.
“Stel je voor dat je aan het slapen bent terwijl het begint te branden. Door de rookontwikkeling gaat je rookmelder af. Daardoor schiet je wakker en moet je jezelf en je gezin in veiligheid brengen. Dat zijn heel veel dingen die moeten gebeuren in drie minuten. Als je geen rookmelder hebt ben je helemaal kansloos… Het is dus minstens even belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig buiten raakt in geval van brand.”
Ook daarop focust onze hulpverleningszone in deze campagne.
De tien belangrijkste tips op een rij
Wil je brand of slachtoffers van brand voorkomen bij jou thuis? Op basis van de brandanalyse in het Waasland zijn dit de belangrijkste tips die brand kunnen voorkomen en in het geval er toch brand is, levens redden.
Brand voorkomen.
- Buitenbrand
Gooi je afval in een correcte vuilniscontainer. Een glasscherf, een peuk, … in combinatie met droogte en zon kan snel voor brand zorgen. Let daar ook op bij het barbecueën. - Schoorsteenbrand
Laat je schoorsteen jaarlijks door een vakman vegen en stook op een veilige manier. - Elektriciteit
Schakel je elektrische apparaten na gebruik uit. In stand-by warmen toestellen op en dat kan in combinatie met stof binnenin het toestel brand veroorzaken. - Batterijen
Leg een apparaat (of batterij) tijdens het opladen vrij neer op een stabiele, onbrandbare plek en blijf in de buurt tijdens het opladen. - Keuken en koken
Draai de stelen van je pan altijd naar de binnenkant van het fornuis en blijf in de keuken tijdens het koken.
Brandt het toch? Zorg dat je snel en veilig buiten raakt.
- Plaats een rookmelder op elke verdieping. Enkel rookmelders kunnen je waarschuwen voor brand als je slaapt.
- Doe de deur dicht. Het vertraagt brand.
- Bepaal een vluchtweg, hou die obstakelvrij en zorg dat elk lid van het gezin makkelijk de deuren kan openen. Elke seconde telt.
- Ben je in veiligheid? Bel 112.
- Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is. Zo vinden onze hulpdiensten je sneller.