Aantal doden door CO-vergiftiging gestegen in 2019
Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland – 18 juli 2020
Het afgelopen jaar zijn in ons land 29 mensen overleden aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging, tegenover 21 dodelijke slachtoffers in 2018. Het aantal ongevallen met CO-vergiftiging is licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Antigifcentrum jaarlijks verzamelt, zo meldt de VRT zaterdag.
Het aantal ongevallen als gevolg van CO-vergiftiging is in 2019 gedaald, en dit zelfs tot het laagste niveau sinds het Antigifcentrum alle cijfers registreert. Het aantal overlijdens is daarentegen met ruim 30 procent gestegen. “Het moet zijn dat er toch nog altijd een heel aantal verbrandingsketels van slechte kwaliteit circuleert en dat het onderhoud daarvan nog altijd te wensen overlaat”, zegt prof. dr. Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. “Mensen herkennen ook vaak niet – of te laat – de eerste symptomen van een CO-vergiftiging, waardoor soms alle hulp te laat komt.”
Het Antigifcentrum raadt aan om verbrandingstoestellen jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en ook regelmatig het huis voldoende te ventileren. Het is ook best om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. “We raden ook aan om bijzetvuurtjes op fossiele brandstoffen niet, of zo weinig mogelijk, te gebruiken als hoofdverwarming”, besluit Vandijck. “Je zet tijdens de zomermaanden best geen smeulende barbecue in de veranda of garage, zelfs niet als die open zijn.”
Bron: BELGA
Copyright © 2020 Corelio. Alle rechten voorbehouden
Wat is CO of koolstofmonoxide?
CO of koolstofmonoxide is een gas dat je niet kan ruiken, proeven, zien of voelen. Daarom is het erg gevaarlijk. Alle verbrandingstoestellen die werken op gas, hout, pellets, mazout en petroleum hebben veel zuurstof nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is, dan wordt het gevaarlijke gas gevormd.
Hoe herken je een CO-vergiftiging?
Een CO-vergiftiging geeft de volgende symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en flauwvallen. Je kan sterven als je de kamer niet op tijd verlaat. Heb je vaak dezelfde klachten als je familieleden? Komen de klachten vooral als je een douche neemt of tijdens de afwas? Verminderen de klachten als je naar buiten gaat in de frisse lucht? Zie je gele vlammen bij de verbranding van gas? Dit zijn allemaal tekenen van de aanwezigheid van koolstofmonoxide. Neem contact op met je installateur voor een controle van de toestellen.
Waar of wanneer komt koolmonoxidevergiftiging het meeste voor?
- In kamers waarin toestellen zoals een haard, een gasgeiser, een verplaatsbaar verwarmingstoestel, … branden en die onvoldoende worden verlucht.
- In een kleine, slecht geventileerde ruimtes. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte.
- Door een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel zoals een kachel, geiser, cv of combiketel.
- Als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
- Door niet goed geïnstalleerde, onderhouden of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen.
- Door verkeerde stookgewoonten en bijvoorbeeld kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Waardoor de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller vervuilen en er hogere temperaturen ontstaan. De verbrandingsgassen, en daarmee ook de koolmonoxide, komen dan in huis terecht.
- In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.
Plaats een CO-melder
Om de aanwezigheid van koolstofmonoxide vroegtijdig op te sporen heb je een CO-melder nodig. Deze piept wanneer het dodelijke gas zich in de ruimte verspreidt. Kijk goed in de handleiding van je toestel waar je het best kan bevestigen en controleer maandelijks zijn werking door op de testknop te drukken.
Geeft je CO-melder alarm, open dan ramen en deuren en ga zo snel mogelijk naar buiten. Alarmeer de hulpdiensten via het nummer 112.