Brandweerman of –vrouw worden is voor velen een kinderdroom. Dat zien we ook bij aanwervingen. Ons laatste rondje aanwervingen voor beroepsbrandweerman of –vrouw bracht meer dan genoeg geschikte kandidaten met zich mee. Allemaal mensen die hun kinderdroom in vervulling willen laten gaan. Net zoals bij vrijwilligers is de positie van kapitein bij de brandweer daarentegen veel moeilijker in te vullen. Vreemd nochtans, want je komt onmiddellijk in het hoger kader terecht, en hebt een perfecte combinatie van intellectuele uitdagingen en actie. Wij vertellen je waarom iemand met een masterdiploma wel voor een job bij de brandweer moet kiezen.
Meer en meer mensen zoeken naar een actievere job
Hoger opgeleiden zoeken vaak een job waarbij ze hun uren op kantoor kunnen afwisselen met een actiever aspect in hun job. Als je kiest voor brandweer kies je gegarandeerd voor een job met uitdaging. Zowel op als naast het terrein.
Teamwork op een hoger niveau
Waarschijnlijk werk je nu al in team of heb je tijdens je studie vaak in team moeten samenwerken, maar het is pas als brandweerman- of vrouw dat je ten volle beseft hoe belangrijk dat team is. Je werkt niet alleen samen, je rekent echt op elkaar. Om je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen te garanderen. Werken in team is onlosmakelijk verbonden met hulpverlening.
Bijdragen aan een betere wereld
Onderschat de voldoening niet die je krijgt uit een job die bijdraagt aan onze samenleving. Heb jij een toffe job met veel doorgroeimogelijkheden, maar heb je aan het einde van de dag het gevoel dat je meer wil doen, dat je rechtstreeks een verschil wil maken in de wereld? Bijdragen aan de veiligheid van je eigen omgeving zorgt ervoor dat je ’s morgens (en vaak ook ’s nachts) met plezier en de juiste focus opstaat om te gaan werken.
De juiste man/vrouw op de juiste plaats
Het is fout om te denken dat jouw talenten niet benut worden zoals het hoort binnen onze organisatie. Buiten de interventies zijn wij ook een bedrijf zoals een ander, met zowel operationele als administratieve medewerkers. We hebben verschillende profielen nodig om alle aspecten binnen onze dienstverlening te kunnen garanderen. Een psycholoog, een ingenieur, een wetenschapper. Voor elk van hen is er een functionele plaats binnen onze organisatie.
Je bepaalt mee hoe de organisatie eruit ziet
Zone Waasland, om een voorbeeld te geven, telt ongeveer 500 medewerkers waarvan 25 officieren. Elk van deze officieren, zowel beroeps als vrijwilligers, bepalen mee hoe de organisatie er uit ziet. Elk van deze mensen is een sleutelfiguur op het terrein tijdens een interventie maar ook in het uitzetten van een zonale organisatie. Je kan als officier het verschil maken in de organisatie.
Ik ben overtuigd, wat nu?
Stap één is je federaal geschiktheidsattest hoger kader behalen. Dit heb je nodig vóór je solliciteert bij een hulpverleningszone. De brandweerscholen organiseren doorheen het jaar enkele federale geschiktheidstesten. Je kan je best registeren via ikwordbrandweer.be. Op die manier krijg je melding wanneer er testen georganiseerd worden. Daarna is het afwachten tot de zone van jouw keuze een functie vacant verklaart.
Wanneer je aangeworven wordt door een zone, start je stage. Je gaat (betaald) terug naar school voor een theoretische en praktische brandweeropleiding. Intussen loop je stage in de posten en op het veld om te leren wat het is om een officier te zijn. Na het behalen van je brevet officier word je ingeschakeld binnen een dienst in onze zone en op het veld.